هر یک اجزاء موجود در آندروفرتی چه تاثیری در افزایش توان بارداری دارند؟
زینک
زینک یا روی، یک مادهی معدنی ضروری است که به مقدار زیاد در غذاهای حیوانی مانند گوشت، ماهی و تخممرغ یافت میشود.
روی با داشتن نقشی اصلی در فرایند اسپرماتوژنز (فرآیند تولید اسپرم بالغ) و سنتز DNA و RNA، عنصر مهمی جهت باروری مردان تلقی می شود. شواهد حاکی از آن است که کمبود زینک ممکن است رشد اندامهای جنسی مرد را به تأخیر بیندازد و با سطوح پایین تستوسترون، کیفیت پایین اسپرم و افزایش خطر ناباروری در مردان مرتبط است. مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) زینک برای مردان بالغ، 11 میلی گرم است.
زینک در سیگنال دهی، فعالیت های آنزیمی، تنظیم رشد طبیعی و بلوغ جنسی و همچنین کاهش استرس اکسیداتیو میتوکندری ایفای نقش می کند. در باروری مردانه، زینک در جنبه های متعددی از جمله افزایش تحرک کلی اسپرم، تحرک پیشرونده، واکنش آکروزوم، غلظت اسپرم و یکپارچگی کروماتین، و همچنین حفظ مورفولوژی طبیعی اسپرم نقش دارد. کمبود زینک در پلاسمای منی مردان نابارور بطور گسترده گزارش شده است. تخمین زده می شود که 33 درصد از جمعیت انسانی در معرض کمبود زینک هستند که شایع ترین دلیل آن مصرف کم این عنصر در رژیم تغذیه می باشد. این عنصر همچنین با داشتن اثر باکتریوسیدال (باکتریکشی) از مایع پروستات در برابر محیط واژن عفونی بالقوه محافظت میکند و نیز بالانس سیستم انرژی و ثبات کلی را تا زمان لقاح حفظ می کند.
سلنیوم
یک ماده معدنی کمیاب با خواص آنتی اکسیدانی است که می تواند رادیکال های آزاد را برای سرکوب سمیت بیضه و تعدیل ترمیم DNA هدف قرار دهد. سلنیوم همچنین یکی از اجزای حیاتی آنزیم GPx4 است که برای تشکیل و بلوغ اسپرم، مورد نیاز می باشد.
این ماده به علاوه در رشد سلولی، محافظت از پروتئین ها و غشاء سلولی نقش دارد. سلنیوم به طور مثبت با پارامترهای خاص منی مانند تحرک پیشرونده، حرکت کلی، غلظت اسپرم، تعداد و مورفولوژی طبیعی اسپرم ها و به تبع با تولدهای زنده بیشتر و احتمال حاملگی بالاتر مرتبط است.
کمبود سلنیوم ممکن است باعث کاهش کیفیت اسپرم به دلیل استرس اکسیداتیو وارده به آن ها می شود. مطالعات نیز نشان داده اند که غلظت پلاسمای سلنیوم منی در مردان بارور بیشتر است. منبع اصلی تامین سلنیوم از طریق رژیم غذایی است. مقدار سلنیوم در برخی غذاهای گیاهی به خاک غنی از سلنیوم بستگی دارد. ماهی، سیر، پیاز و کلم بروکلی برخی از غذاهای سرشار از سلنیوم هستند.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) سلنیوم برای مردان بزرگسال، 55 میکروگرم است.
فولیک اسید
اسید فولیک که به عنوان فولات یا ویتامین B9 نیز شناخته میشود ترکیبی محلول در آب است که در سنتز DNA ، RNA و اسیدهای آمینه نقش داشته و جهت متابولیسم DNA ضروری است و به عنوان یک ریز مغذی ضروری برای اسپرماتوژنز (فرایند ساخت اسپرم) شناخته می شود. فولات با محافظت از DNA در برابر آسیب اکسیداتیو، خواص آنتی اکسیدانی نیز از خود بروز میدهد. این ترکیب در غذاهایی مانند سبزیجات سبز برگ (اسفناج، کلم بروکلی، کاهو) و محصولات حیوانی (جگر، شیر، تخم مرغ) به فراوانی یافت می شود.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) فولیک اسید برای مردان بزرگسال، 400 میکروگرم است.
ویتامین E
ویتامین ای یک ویتامین محلول در چربی بوده که در مبارزه با استرس اکسیداتیو و به ویژه در جهت محافظت از غشای سلول در برابر رادیکالهای آزاد، و جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدی که نقش زیادی دارد. این ویتامین تاثیرات متعددی در باروری مردان داشته که از جمله آن ها نقش در بیوسنتز تستوسترون و تعدیل فعالیت آنزیم تلومراز هستند. کمبود ویتامین E همچنین ممکن است باعث ایجاد ناهنجاری در سیستم تولید مثلی مردانه شده و با کاهش کیفیت آن، موجب آسیب اکسیداتیو به اسپرم ها و کاهش عملکرد آن ها گردد. ویتامین E در بدن انسان ساخته نشده و باید از رژیم غذایی دریافت شود. ویتامین E در غذاهایی مانند آجیل، روغن های گیاهی، غذاهای دریایی، پنیر و تخم مرغ یافت می شود.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) ویتامین E برای مردان بزرگسال، 15 میلی گرم است.
ویتامین C
ویتامین C که با نام اسید آسکوربیک نیز شناخته میشود، یک مولکول محلول در آب با خواص آنتی اکسیدانی است. این ماده در مایع منی نیز یافت شده و با محافظت از اسپرم در برابر استرس اکسیداتیو موجب افزایش کیفیت آن ها می شود.
استرس اکسیداتیو هنگامی اتفاق میافتد که سطح گونههای فعال اکسیژن (ROS) در بدن بیش از حد بالا میرود. این مشکل در افرادی دیده میشود که به دلیل بیماری، کهولت سن، سبک زندگی ناسالم یا مواجهه با آلایندههای محیطی دفاع آنتی اکسیدانی بدنشان تحت تأثیر قرار میگیرد. گونههای فعال اکسیژن بهطور مداوم در بدن تولید میشوند، اما سطح آن ها در افراد سالم کنترل میشود.
افزایش ROS ممکن است موجب التهاب و آسیب بافتها شده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش دهد. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد استرس اکسیداتیو و سطوح بالای ROS منجر به ناباروری در مردان میگردد. دریافت روزانه مقادیری کافی از آنتی اکسیدانها، همچون ویتامین C، به مقابله با برخی از این اثرات مضر کمک کرده و میتواند موجب بهبود کیفیت مایع منی شود.
یک مطالعه بر روی مردان نابارور نشان داد که مصرف ۱۰۰۰ میلیگرم مکمل ویتامین C، بهصورت دو بار در روز و به مدت حداکثر دو ماه، حرکت اسپرم را ۹۲ درصد و تعداد اسپرم را بیش از ۱۰۰ درصد افزایش میدهد. این ویتامین علاوه بر موارد گفته شده باعث بهبود دیگر پارامتر های اسپرم مثل تحرک و تعداد آن شده و میزان شکست DNA را نیز کاهش می دهد.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) ویتامین C برای مردان بزرگسال، 90 میلی گرم در روز است.
ویتامین B12
کوبالامین یا ویتامین ب 12، در شمار زیادی از فرایندهای فیزیولوژیکی بدن از جمله تولید اسپرم تاثیر داشته و باعث بهبود پارامترهای مایع منی مانند کیفیت اسپرم و تعداد اسپرم می گردد. ویتامین B12 در مردان نابارور در مقایسه با مردان بارور، اغلب غلظت کمتری دارد.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) ویتامین B12 برای مردان بزرگسال، 2.4 میکروگرم در روز است.
کوآنزیم Q-10
کوآنزیم Q10 (کیوتن) که به عنوان ubiquinone یا COQ10 نیز شناخته میشود، مولکولی با خواص آنتی اکسیدانی بالا بوده که نقش مهمی در محافظت از غشای سلولی ایفا کرده و برای تولید انرژی در سلول ها ضروری نیز می باشد. مطالعات متعددی، تاثیر مصرف این کوآنزیم در بهبود پارامترهای اسپرم، مانند تعداد، تحرک و مورفولوژی آن را پس از مصرف مکمل کیوتن نشان دادهاند.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) کیوتن برای مردان بزرگسال، 200 میلی گرم در روز است.
ال-کارنیتین
کارنیتین ها دارای نقشی اساسی در فرآیندهای تولید انرژی زیستی، محافظت از غشای سلولی و اعمال اثرات ضد آپوپتوزی هستند. این مولکولها به صورت دائم از اپیدیدیم ترشح میشوند، به طوری که غلظت آنها در بیضه ها 2000 برابر غلظتشان در خون است. رابطه مثبت بین کارنیتین ها و کیفیت اسپرم به طور گسترده گزارش شده است. همچنین ارتباط مستقیم بین ال کارنیتین و تحرک اسپرم در مطالعات بالینی متعددی ثابت شده است. کارنیتین ها 75 درصد از رژیم غذایی به دست می آیند و 25 درصد از لیزین و متیونین سنتز می شوند. غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ و محصولات لبنی منابع مهمی از کارنیتینها هستند.
مقدار توصیه شده مصرف روزانه (RDA) ال کارنیتین برای مردان بزرگسال، 1000 تا 2000 میلی گرم در روز است.
مطالعات بالینی
در مطالعه ای که در سال 1396 در بیمارستان طالقانی شهر تهران توسط دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد، اثرات مکمل آندروفرتی در خصوص بهبود پارامترهای اسپرم بر روی 180 بیمار با اختلال الیگواسپرمی اندازه گیری شد. در این مطالعه، داوطلبان به مدت سه ماه و روزانه دو عدد ساشه آندروفرتی دریافت کردند. نتایج این تحقیق نشان داد که آندروفرتی تراکم اسپرم ها به صورت قابل توجهی افزایش میدهد (p=0.0004). همچنین ارتباط معناداری بین مصرف این محصول و بهبود مورفولوژی اسپرم ها گزارش شد (p=0.01).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7863100/
Nazari L, Salehpour S, Hosseini S, Allameh F, Jahanmardi F, Azizi E, Ghodssi-Ghassemabadi R, Hashemi T. Effect of antioxidant supplementation containing L-carnitine on semen parameters: a prospective interventional study. JBRA Assist Reprod. 2021 Feb 2;25(1):76-80. doi: 10.5935/1518-0557.20200043. PMID: 32598834; PMCID: PMC7863100.
همچنین مطالعه دیگری به بررسی اثرات چهار مکمل تقویت باروری آقایان در بهبود کیفیت اسپرم ها پرداخت. نتایج نشان داد که آندروفرتی در کنار سایر مکملهای مشابه، با اعمال اثرات آنتی اکسیدانی از بدن در برابر استرسهای اکسیداتیو محافظت کرده و باعث بالا رفتن احتمال موفقیت در پروسه های باروری همچون IVF میشود.
Crognale L, CASTANO14 F, Ré J, Rodríguez R, ECHEVERRIA14 M. Androesterilidad en girasol y comportamiento de líneas endocriadas a la podredumbre blanca de capítulos. Revista de la Facultad de Agronomía. Universidad de Buenos Aires. 2006;26(2).
ساشه آندروفرتی چگونه باید مصرف شود؟
شما باید ساشه آندروفرتی Androferti sachet را دو بار در روز ، ترجیحاً با فاصله دوازده ساعت از هم بخورید. محتویات ساشه آندروفرتی را در نصف لیوان آب ، آب میوه یا هر نوشیدنی سرد دیگر ریخته و هم بزنید تا حل شود. سپس به محض حل شدن میل نمایید. از حل کردن آندروفرتی در نوشیدنی های گرم خودداری کنید ، زیرا آنها می توانند به ترکیبات موجود در آندروفرتی آسیب برسانند. با ایجاد یک روتین روزانه در استفاده از محصول آندروفرتی در ساعات خاصی از روز (برای مثال 8 صبح و 8 شب) نتایج بهتری از این مکمل مشاهده خواهد شد.
چرا ساشه آندروفرتی باید دو بار در روز مصرف شود؟
L-carnitine از اصلی ترین ترکیبات موجود در محصول آندروفرتی است.این ماده تحرک اسپرم را بهبود می بخشد و متابولیسم انرژی را تقویت می کند.
با توجه به نیمه عمر کوتاه L-carnitine (سه ساعت) 12 ساعت پس از مصرف، غلظت آن در خون به حالت اولیه برمی گردد، بنابراین جهت بهینه تر بودن تامین این ماده در بدن، بهتر است مقدار مورد نیاز روزانه نصف شده و در دو نوبت مصرف شود. در این حالت بدن راحت تر یک سطح سازگار از این ماده مهم را حفظ کرده و اثرات قابل توجه تری از مشاهده خواهد شد.
مدت زمان استفاده از محصول آندروفرتی چه مدت است؟
به طور معمول بازه بلوغ اسپرم 74 روز به طول میانجامد اما معمولا 20 روز دیگر نیز زمان لازم است تا اسپرم ها قابلیت بارور کردن تخمک را داشته باشند. این مدت زمان سیکل تولید اسپرم نام دارد. جهت اعمال اثرات اولیه محصول آندروفرتی حداقل باید به مدت یک سیکل تولید اسپرم از آن استفاده شود. هرچند که توصیه می شود برای مشاهده نتایج بهینه این محصول، مصرف آن به مدت دو سیکل پیاپی ( 6 ماه) ادامه یابد.
توصیه و هشدار مصرف ساشه آندروفرتی:
- در صورت مصرف هرگونه دارو، قبل از مصرف محصول آندروفرتی با پزشک و یا داروساز خود مشورت نمایید.
- مقدار توصیه شده این مکمل را بدون مشورت با پزشک و یا داروساز خود افزایش ندهید.
نظر بدهید