داشتن موهای سالم، نرم و درخشان، پوستی تميز و بدون شوره، و موهایی که به راحتی به هم گره نمیخورند و هنگام تکان دادن سر، مثل آبشار روی شانه ها میافتند، خصوصیات اصلی موهای سالم هستند که با انتخاب و خرید یک شامپو موی مناسب میسر می گردد.
موهای سالم با انتخاب مناسب شامپو و نگهداری از آن
برای داشتن موهای سالم، لازم است که علاوه بر سلامت کلی بدن و عدم ابتلا به بیماریها، با انتخاب شامپوی مناسب به نگهداری و مراقبت از موی خود بپردازید.
برای داشتن حس نرم و مرطوب، اصطکاک بین مو ها و پوست باید کاهش یابد. شامپو ها و نرم کننده ها محصولات اصلی در روتین مراقبت از موها هستند که با استفاده از ترکیبات مختلف هدف خود را در بهبود حالت و سلامت موها مشخص میکنند.
در این مقاله به ترکیباتی که عموما در شامپوها استفاده می شود پرداخته شده است تا با آگاهی یافتن از آنها بتوانید بهترین انتخاب را برای موهایتان داشته باشید.
کلمه شامپو اولین بار از هندوستان وارد زبان انگلیسی شده است که در آن کلمه “چامپو” به معنی فشار دادن یا ماساژ بوده و برای نشان دادن تمیز کردن موها و پوست از طریق ماساژ استفاده می شد. تمیز کردن موها همیشه یک وظیفه دشوار بوده است، به ویژه برای زنان که معمولا موهای بلند تری دارند و نگهداری بیشتری باید از آنها داشته باشند.
شامپوی مدرن به شکلی که امروزه شناخته می شود، اولین بار در سال 1930 توسط کمپانی پروکتر و گمبل با نام تجاری دِرِن (Drene)، به بازار معرفی شد. دِرِن، اولین شامپویی بود که از سطوح فعال مصنوعی به جای صابون استفاده می کرد.
این شامپو با فرمول جدیدی که موها را ابریشمی می کرد، تا سال 1970 در ایالات متحده تولید می شد.
هدف اصلی شامپو
هدف اصلی شامپو حذف آلودگی ها و چربی از سطح تارهای مو و پوست سر است.
همچنین با داشتن بعضی ترکیبات میتوانند از الکتریسیته ساکن جلوگیری کنند، براقیت ظاهری را بهبود دهند و محافظت را افزایش دهند.
موهای طبیعی مستعد وز، شکستگی و حتی خشکی بیش از حد هستند، اما شامپوی مناسب می تواند به مدیریت این مشکلات کمک کند.
با این حال، ممکن است مواد موجود در برخی از آنها به مو و پوست سر آسیب برسانند و باعث شکستگی، خشکی و ریزش مو شوند.
به همین دلیل مهم است که بدانید مواد موجود در محصولات مراقبت از موی خود، چه هستند.
در این مقاله درباره مزایایی که یک شامپو خوب و مناسب بر روی ظاهر و سلامت موهای شما خواهند داشت، صحبت خواهیم کرد. اما قبل از آن به ترکیبات رایج موجود در یک شامپو می پردازیم.
وقتی به قسمت ترکیبات یک شامپو نگاهی بیندازید، اولین ترکیب آب است. چرا که بیشترین ماده تشکیل دهنده شامپو ها، آب است.
اما بعد از آب ترکیبات دیگری می بینید که سعی کردیم در این مقاله به جزئیات آن بپردازیم.
1- مواد شوینده(دترجنت ها):
شامپوها معمولاً شامل مواد شوینده مصنوعی یا سورفاکتانت ها به عنوان شوینده های اصلی هستند.
سورفاکتانت ها ترکیبات دو قطبی هستند که از یک سر لیپوفیل(جاذب چربی) و از یک سر هیدروفیل(جاذب آب) هستند. قسمت های لیپوفیلی به چربی و آلودگی های چربی و قسمت هیدروفیلی به مولکول های آب متصل می شود و این امکان را فراهم می کند که چربی را با استفاده از آب پاک کند.
پنج گروه مختلف مواد شوینده شامپو وجود دارد:
آنیونیک، کاتیونیک، غیر یونی و آمفوتریک.
هر یک از این گروه ها ویژگی های مختلف تمیزکنندگی و نرم کنندگی مو را دارند.
برای یک شامپوی مناسب موهای چرب، مواد شوینده با ویژگی های قوی چربی زدایی انتخاب می شوند، اما اگر موهای فر یا رنگ شده است، مواد شوینده ملایم برای زدودن چربی انتخاب می شوند.
شامپوهای مدرن شامل مخلوطی از سورفاکتانت ها هستند (معمولاً بین دو تا چهار نوع) که سطوح تمیزکنندگی بهینه را بر اساس نوع و نیاز مو فراهم می کنند، موهای معمولی، چرب، رنگ شده یا آسیب دیده. اولین ماده شوینده در لیست ترکیبات شامپو نشان دهنده تمیزکننده اصلی است که در بالاترین غلظت حضور دارد و ماده شوینده دوم، تمیزکننده فرعی است که برای جبران نقاط ضعف ماده شوینده اصلی به فرمول آن اضافه شده است.
ماده های شوینده یونی با بار منفی (آنیونیک)
محبوبترین سورفاکتانت ها برای برداشت چربی از پوست سر و مو هستند. با این حال، موهای بیش از حد تمیز شده خشن، خشک با ظاهری پف آلود هستند. در میان آنها، رده های مختلفی از مواد شوینده با ویژگی های انتخابی خاص موجود هستند.
-لاوریل سولفات ها:
پرکاربردترین تمیز کننده که به خوبی در آب سخت و نرم عمل می کنند و به راحتی شسته می شوند. تمیز کننده هایی عالی هستند که معمولاً در شامپوهای مخصوص موهای چرب استفاده می شوند. به خاطر خشک کردن موها انتخاب دقیق ماده شوینده فرعی و استفاده احتمالی از عامل نرم کننده همیشه به عنوان بخشی از فرمولاسیون شامپو لازم است.
مثال هایی از این رده عبارتند از: سدیم لاوریل سولفات، تری اتانول آمین لاوریل سولفات و آمونیم لاوریل سولفات.
-لاوریت سولفات ها:
نوع دیگر از مواد شوینده عالی هستند که برای موهای معمولی تا خشک مفیدند. مثالهای این رده شیمیایی عبارتند از: سدیم لاوریت سولفات، تری اتانول آمین لاوریت سولفات و آمونیم لاوریت سولفات.
-سارکوزین ها:
تمیزکننده های ثانویه هستند زیرا به اندازه کافی چربی را از موها برداشت نمی کنند.
در لیست مواد تمیزکننده، به عنوان ماده دوم یا سوم قرار دارند. اما به عنوان عوامل نرم کننده عالی در شامپوهای نرم کننده و شامپوهای موهای خشک استفاده می شوند. مثالها عبارتند از: لاریل سارکوسین و سدیم لاریل سارکوزینات.
-سولفوسوکسینات ها:
مواد شوینده قوی که معمولاً به عنوان سورفاکتانت فرعی در شامپوهای مناسب موهای چرب استفاده می شوند. مثالها عبارتند از: دی سدیم اولئامین سولفوسوکسینات و سدیم دی اکتیل سولفوسوکسینات.
مواد شوینده یونی با بار مثبت (کاتیونیک)
بر خلاف مواد شوینده یونی منفی، آنها دارای یک گروه قطبی با بار مثبت هستند. آنها کمترین قابلیت شستشو را داشته و با مواد شوینده یونی منفی سازگاری ندارند که از کارایی آنها می کاهد. با این حال، آنها در ایجاد نرمی بی نظیرند و به عنوان شامپوی روزانه برای موهای آسیب دیده استفاده می شوند .
مثالها عبارتند از: استر آمین بلند زنجیر، آمونیو استرها، کلردی استیل تریمتیل آمونیوم.
با ما همراه باشید تا در مقاله بعدی به ادامه این مطلب می پردازیم..
نظر بدهید